Domov / Električna orodja / Vodnik do nakupa ročne krožne žage

Vodnik do nakupa ročne krožne žage

Krožna žaga je ena izmed pogostih orodij domačih mojstrov. Z ustreznim rezilom nam krožna žaga omogoča izvedbo ravnih rezov skozi les, kovine,… Tako je krožna žaga pravilna izbira pri izdelavi različnih omaric, polic, izvedba opažev in še veliko veliko več.

Pri izboru krožne žage moramo biti pozorni na določena področja in funkcije krožne žage, kjer se razlikovanje pozna tako po zmožnostih uporabe kot tudi seveda pri ceni zato je dobro vedeti kolikokrat bomo krožno žago uporabljali in za kakšna dela jo bomo pretežno imeli. 

Poglejmo si 6 pomembnih točk pri izboru krožne žage

Pogled na pomembne dele pri krožni žagiena domači mojsterVidnost žaginega lista in indikator rezalne linije

Indikator rezalne linije mora biti dobro narejen oz. uravnan, saj drugače naši rezi niso poravnani, kot si to želimo tako pod rezi pravega kota, kot tudi pod kotom npr. 45 stopinj. Včasih si je celo potrebno označiti jasno rezalno linijo npr. z alkoholnim flumastrom. Med rezom npr.deske, se nam na koncu deske zgodi, da indikator rezalne linije ne pomaga več, saj seže čez desko zato si lahko pomagamo zgolj s pogledom na žagin list, kjer lahko preverimo našo rezalno linijo. Slabše narejene oz. konstruirane krožne žage ne omogočajo pogleda na žagin list, kar nam kot omenjeno dela ovire oz. zaradi tega ne moremo zagotoviti ravnega reza, saj vodimo krožno žago na pamet do konca rezalne linije. Jasen pogled na žagin list je tako pomemben faktor pri naši izbiri krožne žage. Boljše krožne žage nudijo jasen pogled na žagin list kljub temu, da žago držimo z obema rokama.

Kot pomagalo pri rezanju so sedaj na trgu tudi krožne žage, ki imajo laserski kazalnik rezalne poti in lučko, ki služi boljšemu pregledu med rezanjem.

dva domači mojsterMoč in velikost krožne žage

Kot pri večini orodja je moč pomemben faktor izbora. V primeru, da bomo izbrali šibkejšo krožno žago bomo lahko le to kaj hitro uničili, če se bomo lotili zahtevnejših opravil katerim krožna žaga dolgo ne bo kos. Zato je potrebno razmisliti kakšne projekte se bomo lotili vendar glejmo, da ima krožna žaga nekje 1.100 W kar naj bi zadovoljilo neko univerzalno uporabo. Drugo, kar je pomembno pri izboru je velikost žaginega lista, ki se gibljejo od 160 do nekje 210 mm. Velikost je pomembna, saj se odraža v možnosti rezanja debelejših predmetov kot npr. lesenih desk, ki je lahko debeline 75mm pri premeru žaginega lista 210mm ali 55mm pri premeru žaginega lista 160mm.

Nastavitev naklona krožne žage
vir:gettools

tri domači mojsterMožnost izbire naklona reza

Skoraj vskak krožna žaga omogoča reze pod določenim kotom. Pri tem je važno, da pogledamo možnosti nastavitve in rigidnost te nastavitve zaradi boljših enakih rezov skozi celotno površino. Boljše žage nudijo tudi možnost rezov več kot 45 stopinj, kar je ponovno faktor, ki lahko orodje podraži vendar naredi tudi bolj uporabno za zahtevnejše kote (govorimo o nekaj stopinjah).

štiri domači mojsterZaščita žaginega lista

Vsi uporabniki krožne žage smo se že srečali z zatikanjem zaščite, ki naj bi se z rezom avtomatično umikala in tako omogočila žaginem listu nemoten rez skozi material. v teh primerih nam ostane le ročna pomoč, da se zaščita umakne. Krožne žage, ki imajo na zaščiti “zavihek” so izmed boljših saj pomaga pri umiku zaščite za razliko od zaščit z ostrimi robovi, ki se rade zataknejo.

pet domači mojsterNastavitev globine reza

Pri nastavitvi globine reza je pomembna lokacija in možnost nastavitve s pomočjo ročke na orodju. Dobro je, da lokacija ročke ni med ročajem in zaščito rezila, saj je tako težje nastaviti globino reza, ki jo potrebujemo. dobro je, da je merilna skala vtisnjena ali vgravirana v material, saj bo to pomenilo obstojnost številk za razliko od nalepljenih.

šestIzbira osnovne plošče na krožni žagi

Na splošno lahko rečemo, da imate na izbor tri vrste osnovnih plošč. Aluminijasta plošča je zelo pogosto uporabljena. Slabost je to, da se lahko hitreje zvije, dobra lasstnost pa, da jo lahko kar hitro ponovno poravnamo za razliko od ulitkov iz magnezija, ki se ne zvijejo ob morebitnem padcu je pa minus, da lahko poči kar pa pomeni, da hitrega popravila tu skoraj ni. Kot zadnja možnost osnovne plošče lahko izpostavimo tudi ulitke iz plastike, kjer moramo pa paziti, da je le ta tudi narejena iz dosti močne plastike, saj so na splošno bolj fleksibilne, kot je to npr. aluminij. Ne glede na vse mora biti pa plošča pri nakupu ravna kar lahko preverimo z npr. nekim ravnim železnim profilom,… in, da je po celotni širini izvedena plošča , saj nam to omogoča boljšo vodljivost, ko krožno žago vodimo po nekem npr. ravnilu.

Seveda so nekateremu domačem mojstu pomembne določene točke drugemu pa ponovno druge, kar zavisi glede na potrebe posameznika. Pomembno je, da premislite pogosta področja uporabe in temu prilagodite vaš izbor krožne žage.

Predstavljamo nekaj možnosti 

Krožna žaga je ena izmed pogostih orodij domačih mojstrov. Z ustreznim rezilom nam krožna žaga omogoča izvedbo ravnih rezov skozi les, kovine,... Tako je krožna žaga pravilna izbira pri izdelavi različnih omaric, polic, izvedba opažev in še veliko veliko več. Pri izboru krožne žage moramo biti pozorni na določena področja…

Review Overview

User Rating: 4.57 ( 13 votes)

Poglejte tudi

Končen izgled uporabljenih nosilcev. Kabli in cev za zrak so priročno pospravljeni.

Pospravimo cev za stisnjen zrak, podaljšek,…

Vrtna cev, cev za stisnjen zrak, podaljški,…lahko bi še naštevali. Okoli hiše potrebujemo veliko pripomočkov, ...

Stanley Fatmax kovček

Novi kovček za orodje podjetja Stanley

Stanley je predstavil nov kovček za orodje, ki ga lahko vzamemo v izvedbi s koleščki ...

Stanley fatmax meter

Merjenje s samo eno roko – Stanley FATMAX meter

Podjetje Stanley je predstavilo novost na trgu, ki obljublja nekaj, kar gre dostikrat vsakemu domačemu ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....