Domov / Opazili smo / Izbira ustreznega maziva za vaš dom

Izbira ustreznega maziva za vaš dom

Ste naveličani škripanja vaših garažnih vrat, vhodnih/notranjih vrat, zatikanja ključavnice, okna ali pa predalnikov,… lahko bi še naštevali in naštevali. Vsekakor lahko rečemo, da so to zadeve, ki nas dnevno motijo obenem pa tudi lahko škodujejo našim premikajočim se delom kot npr. vodila pri garažnih vratih, ki jih moramo redno vzdrževati, če želimo doseči dolgo življenjsko dobo. V nadaljevanju bi vam radi predstavili nekaj osnovnih maziv s katerimi lahko na splošno rešimo skoraj vsa škripanja, zatikanja,… v našem domu. 

Poglejmo si najbolj razširjene možnosti tehničnih sprejev

Penetracijski tehnični sprej oz. lubrikant

je v osnovi narejen, da je kos rji, kjer učinkovito prodre skozi rjaste dele in sprosti “zalepljene” dele, katere lahko posledično očistimo in s to vrsto maziva tudi zaščitimo dele pred ponovnim rjavenjem. Delujejejo na različnih področjih, kot npr. tudi pri odstranjevanju nalepk,… En izmed takih lubrikantov je zelo znani WD-40 ali WD 40 fast release penetrant. Vsestranskost WD-40 je resnično zanimiva zato si oglejte tudi seznam vseh možnih področij uporabe, ki jih je 2000+ na uradni strani proizvajalca.

vir: WD40
vir: WD40

Silikonski tehnični sprej

Silikonski tehnični spreji so izbira večine domačih mojstrov, saj je zelo dobro mazivo, ki ne naredi “nereda” in je prozoren ter en izmed najbolj “drsečih” maziv. Silikon odbija vodo in poskrbi za ustrezno mazanje delov, ki “drgnejo” en ob drugega. Pomembno pri tem pa je, da je večina silikonov obstojnih za vodo vendar pa ni odporen na paro, kar pomeni, da se izogibamo teh področij, kot tudi zelo umazanih prostorov, saj se prah in umazanija “zalepijo” na področje, ki ga namažemo. Če upoštevamo omenjeno omejitev je silikonski sprej tako vsestranski, da je nepogrešljiv tehnični sprej domačega mojstra, saj ga lahko uporabljamo tako na železnih delih, plastiki, gumi, lesu (vodila predalnikov, ročna orodja, okna, vrata,…). En izmed teh tehničnih sprejev je WD 40 Specialist Silicone.

vir:Wurth
vir:Wurth

PTFE (Teflon) tehnični sprej

PTFE sprej na prvi pogled deluje kot silikonski tehnični sprej, vendar je namenjen malo bolj zahtevnim področjem uporabe, kjer poskrbi za ustrezno zaščito pred rjo pod ekstremnimi temperaturami, pritisku in premikanju ter poskrbi za dober oprijem na namazanem delu.  Zaradi visoke temperaturne obstojnosti je tako primeren za podmazovanje različnih naprav, kot so kosilnica, snežna freza, motorka, garažna vrata,… Uporablja se tudi možnost “Dry Lube” PTFE, ki je namenjen tudi za manjše dele oz. področja ki so bolj izpostavljena prahu in umazaniji, saj se le ta ne prime na mazivo. Področja uporabe, kot npr. ključavnice, razni premikajoči se mehanizmi,… En izmed teh tehničnih sprejev je WD 40 Dry PTFE.

vir:wd40
vir:wd40

Bel Litijev tehnični sprej

Ko ga uporabimo pusti bel film na področju uporabe. Namenjen je za težja področja uporabe, ki zahtevajo ustrezno mazanje pod visokimi temperaturami in pritisku ter tako primeren za zunanjo uporabo. Uporabimo ga takrat, ko želimo, da ostane točno na mestu nanosa. Ker ostane “moker” privlači tudi prah in umazanijo zato se teh področij izogibamo. En izmed teh tehničnih sprejev je WD 40 White Lithium grease.

Pred uporabo novega maziva poskrbimo, da staro mazivo ustrezno odstranimo, saj bomo le tako poskrbeli za ustrezen oprijem novega maziva na področje uporabe.

Izbira ustreznega maziva za naš dom

Poskrbite za življenje brez nadležnega škripanja in zatikanja z redno uporabo ustreznega maziva ter tako podaljšajte življenjsko dobo vaših stvari.

Zaupajte nam tudi vaš izbor maziva ter področje uporabe, kar lahko napišete v komentar.

Ste naveličani škripanja vaših garažnih vrat, vhodnih/notranjih vrat, zatikanja ključavnice, okna ali pa predalnikov,... lahko bi še naštevali in naštevali. Vsekakor lahko rečemo, da so to zadeve, ki nas dnevno motijo obenem pa tudi lahko škodujejo našim premikajočim se delom kot npr. vodila pri garažnih vratih, ki jih moramo redno…

Review Overview

User Rating: 4.54 ( 8 votes)

Poglejte tudi

Naprava za prezračevanje trate omogoča optimalno delo na večjih površinah.

Vzdrževanje prezračevalnika trate

Pomlad in jesen je čas, ko se lahko lotimo prezračevanja trate. Prezračevanje trate omogoči trati ...

Stanley Fatmax kovček

Novi kovček za orodje podjetja Stanley

Stanley je predstavil nov kovček za orodje, ki ga lahko vzamemo v izvedbi s koleščki ...

Stanley fatmax meter

Merjenje s samo eno roko – Stanley FATMAX meter

Podjetje Stanley je predstavilo novost na trgu, ki obljublja nekaj, kar gre dostikrat vsakemu domačemu ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....