Domov / Okolica / Ustrezna vlaga lesa za vaš projekt

Ustrezna vlaga lesa za vaš projekt

les vir: just likeVerjetno ste že kdaj opazili kakšen izdelan projekt, kjer vse ni šlo ravno po načrtu. En izmed razlogov je lahko tudi nepravilno izbrana vlaga lesa pred izvedbo projekta. Les je živ material, ki z okolico deluje, kar posledično pomeni, da se lahko ob uporabi pri neprimerni vlažnosti lesa naš projekt “uniči”, saj lahko pride do krivljenja, krčenja ali raztezanja,…

Večina se zaveda pomembnosti vsebnosti vlage (vlažen les se razteza, suh les se skrči) v lesu in kakšen vpliv imajo sezonske spremembe na les (les se pozimi skrči in poleti razteza) vendar se dostikrat pri projektih hiti in to pozabi.

Krčenje in raztezanje lesa ne morete ustaviti!

Vsebnost vlage v lesu je tesno povezana z relativno vlažnostjo v okolici, kjer se nahaja. Višja kot je relativna vlažnost prostora, večja bo vsebnost vlage v lesu. Ob dostavi želenega lesa na lokacijo, kjer bo vgrajeno, se le to takoj prične »aklimatizirati« na okolico kjer je. S tem se les prične tudi krčiti ali pa raztezati zaradi aklimatizacije na prostor. Seveda lahko z zelo dobrim lakom za les ta efekt raztezanja in krčenja minimiziramo, ne moremo ga pa izničiti in tega se moramo zavedati.

Prevelika vsebina vlage v lesu

Optimalna vlaga v lesu za notranjo uporabo se giblje okoli 6 – 9%. Za neogrevane prostore približno 10 – 12%, če so prostori zaščiteni pred vremenskimi vplivi. Seveda lahko uporabimo les, kjer se te vrednosti ne upoštevajo, vendar moramo imeti v mislih krčenje lesa ob sušenju le tega tako glejmo, da se vlaga v lesu ne bo spremenila za cca 2% ko ga bomo uporabili.

Les je presuh

To se nam pri notranji uporabi verjetno ne bo zgodilo, lahko pa nastane problem, če bomo uporabili les za zunanjo uporabo. Če ima uporabljen les npr. ob uporabi 6% vsebnost vlage, kjer se bo pa zunaj aklimatiziral na npr. 12%, moramo upoštevati raztezanja materiala. Pred vgradnjo priporočamo, da les pustimo nekaj časa, da se prilagodi vlažnosti kjer bo vgrajeno. Predlagamo, da pustite les kašen teden stati na tej lokaciji.

Smernice

Kot smernice pri uporabi lesa si oglejte spodnje vrednosti, ki vam vsekakor lahko pomagajo, držimo pa se spodnjih osnovnih pravil.

priporočena vsebnost vlage v lesu glede na področje uporabe

 

Merilec vlage

Merilcev vlage je na tržišču veliko. Spodaj si lahko pogledate nekaj slik praktične uporabe merilca vlage podjetja Workzone (prodaja Lidl). Seveda tu ne moremo govoriti o višji kvaliteti orodja, vendar zadovoljivi za občasno uporabo in preverbo vsebnosti vlage v različnih materialih.

Osnovna pravila

  • pred uporabo lesa se mora preveriti vsebnost vlage v lesu s čimer se izognemo kasnejšim nevšečnostim
  • les pustimo odvisno od razlikovanja vlažnosti v prostoru ali vzunaj, da se aklimatizira na mesto, kjer bo uporabljeno
  • odvisno od področja uporabe les zaščitimo z osnovno zaščito proti plesni,… (les, ki ima vsebnost vlage večjo od 20% lahko prične plesniti)
  • pri izdelavi upoštevajmo “dihanje” lesa glede na letni čas 

 

Podali smo nekaj osnovnih dejstev in pravil pri upoštevanju vlage v lesu. Bi še kaj dodali? Sporočite nam.

Verjetno ste že kdaj opazili kakšen izdelan projekt, kjer vse ni šlo ravno po načrtu. En izmed razlogov je lahko tudi nepravilno izbrana vlaga lesa pred izvedbo projekta. Les je živ material, ki z okolico deluje, kar posledično pomeni, da se lahko ob uporabi pri neprimerni vlažnosti lesa naš projekt "uniči",…

Review Overview

User Rating: 4.51 ( 28 votes)

Poglejte tudi

Naprava za prezračevanje trate omogoča optimalno delo na večjih površinah.

Vzdrževanje prezračevalnika trate

Pomlad in jesen je čas, ko se lahko lotimo prezračevanja trate. Prezračevanje trate omogoči trati ...

In še iz drugega zornega kota.

Izdelajmo voziček s predalniki za v garažo, delavnico,…

Vozički s predali so vedno dobrodošli v garaži ali pa delavnici. Orodje ali pa pripomočke ...

Vodnik do nakupa visokotlačnega čistilca

Kot pri ostalih napravah je področje visokotlačnih čistilcev zelo dobro pokrito, kar je po eni ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....