Domov / Električna orodja / “Ukrotimo” živo mejo, grmičevje,… z močjo električnih škarij

“Ukrotimo” živo mejo, grmičevje,… z močjo električnih škarij

vir:stihl

Večina lastnikov hiš ima okoli hiše živo mejo in ostalo možno grmičevje, ki ga je potrebno za lep izgled in boljšo rast najmanj 2 krat na leto tudi obrezati. Vsekakor lahko kupimo v trgovini škarje za živo mejo in le to pristrižemo, vendar je to lahko pri večjih površinah zelo zamudno in mukotrpno. Zakaj se pri obrezovanju ne bi tudi malo zabavali, obrezali živo mejo hitreje in obenem tudi profesionalno. 

Kdaj in kolikokrat se lotimo obrezvanja na leto?

Kot omenjeno z rednim rezanjem žive meje vzpodbudimo rast žive meje, kar je še pomembneje v fazi doseganja želene velikosti z enakomerno rastjo. To pomeni, da je bolje večkrat opraviti obrezovanje, kot pa premalokrat. Običajno pa opravimo obrezovanje na začetku poletja in pa pred jesenjo (seveda pa obrezovanje zavisi od vrste, zato se posvetujemo na mestu, kjer bodočo živo mejo kupujemo). Kar se tiče samega časa obrezovanja, ne pustite, da boste obrezovali v soncu, vendar se raje lotite tega prej pa še živi meji bo seveda bolj ugajalo.

Kako se lotimo obrezovanja?

Obrezovanje se lotimo tako, da električne škarje v primeru obojestranskega reza pomikamo vzdolž žive meje z premikanjem orodja od spodaj navzgor in obratno, tovrstne škarje pripomorejo še hitrejšemu obrezu. V primeru, da imamo škarje z enostranskim rezom se pomikamo od spodaj navzgor.

Lotimo se pogleda na orodje in vzdrževanje le tega

V našem primeru smo uporabili električne škarje za živo mejo proizvajalca Bosch 480 24t, ki se ponaša z močjo 550W, dolžino noža 48cm in možnostjo reza 24mm vej. Pred samo uporabo orodja preverimo rezilo glede možne poškodovanosti. Mi rezilo namažemo pred uporabo in po uporabi, saj tako poskrbimo za dolgoletno delovanje le tega. Orodje priklopimo na električno omrežje in podaljšek namestimo na naše rame, saj si ne želimo kakšnega nepričakovanega prereza kabla. Pri tem pa seveda ne pozabimo na zaščitna očala. Če obrezovanje poteka dalj časa (npr 2 uri) je dobro vmes rezilo ponovno namazati z namenskim sprejem ter delo nadaljevati. Po zaključenem delu rezilo očistimo raznih tujkov s čopičem in krpo ter rezilo ponovno dobro namažemo. Seveda pa pred čiščenjem orodje izklopimo iz elektrike. Mi običajno orodje očistimo, ga namažemo in ponovno za gib ali dva rezila premaknemo tako, da se mazivo ustrezno prerazporedi ter po potrebi ponovno rezilo namažemo. Tako poskrbimo za dobro zaščito rezila in pripravo na naslednje obrezovanje.

 

 

Želimo vam veliko užitkov pri obrezovanju, vendar po končanem delu ne pozabite na pomemben korak čiščenja in uporabe ustreznega maziva.

Večina lastnikov hiš ima okoli hiše živo mejo in ostalo možno grmičevje, ki ga je potrebno za lep izgled in boljšo rast najmanj 2 krat na leto tudi obrezati. Vsekakor lahko kupimo v trgovini škarje za živo mejo in le to pristrižemo, vendar je to lahko pri večjih površinah zelo…

Review Overview

User Rating: 4.63 ( 4 votes)

Poglejte tudi

Končen izgled uporabljenih nosilcev. Kabli in cev za zrak so priročno pospravljeni.

Pospravimo cev za stisnjen zrak, podaljšek,…

Vrtna cev, cev za stisnjen zrak, podaljški,…lahko bi še naštevali. Okoli hiše potrebujemo veliko pripomočkov, ...

Stanley Fatmax kovček

Novi kovček za orodje podjetja Stanley

Stanley je predstavil nov kovček za orodje, ki ga lahko vzamemo v izvedbi s koleščki ...

Stanley fatmax meter

Merjenje s samo eno roko – Stanley FATMAX meter

Podjetje Stanley je predstavilo novost na trgu, ki obljublja nekaj, kar gre dostikrat vsakemu domačemu ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....