Domov / Električna orodja / Dvoboj agregatov – Izberite ustrezni agregat

Dvoboj agregatov – Izberite ustrezni agregat

vir:portablegenerators.net
vir:portablegenerators.net

Agregat je priročno orodje, katerega širina uporabnosti pa močno zavisi od moči agregata, posledične teže in cene. Zato moramo pri izbiri vedeti, za kaj vse bomo agregat uporabljali. Tako moramo biti pozorni na kar nekaj faktorjev, zato kar pričnimo s predstavitvijo glavnih faktorjev, ki jih ne spreglejte. 

 

ena domači mojster

Področje uporabe in potrebna moč agregata

 

Agregat lahko uporabljamo iz mnogo razlogov: kot premostitev ob izpadu elektrike za napajanje nujnih naprav v hiši, na vikendu, v kampu, na odročnih mestih, kjer nimamo možnosti priključitve naprav na elektriko za npr. obrezovanje grmičevja z električnimi škarjami, priklop hladilnika in ozvočenja na prostem za razne dogodke,… Področij uporabe je res veliko, zato najprej pomislimo, kje vse bomo agregat uporabljali, saj je teža in s tem mobilnost pomemben faktor (v nadaljevanju bomo govorili tudi o različnih vrstah agregatov inverterski/klasični agregat). 

Ko razmislimo, kje vse bomo agregat uporabljali, povežemo to z napravami, ki jih bomo napajali z agregatom in vse moči naprav tudi seštejemo. Tako bomo dobili potrebno moč agregata. Za pomoč pri izračunu si lahko pomagate s spodnjo sliko ali pa pogledate na zadnjo stran vaših naprav, kjer je navedena moč v vatih (W) in vse seštejete. Pozorni moramo pa biti pri napravah, kot so bojlerji oz. ogrevalniki vode,… ki imajo zagonsko moč večjo in je tako to potrebno upoštevati, saj se nam lahko v nasprotnem primeru ob vklopu naprave agregat izklopi zaradi preobremenitve le tega.

Potrebna moč različnih porabnikov oz.naprav

 

Ko vse moči porabnikov oz. naprav seštejemo imamo okvirno vrednost potrebne moči agregata in lahko nadaljujemo z našim izborom ustreznega agregata.

 

dva domači mojsterPoglejmo si primerjavo med klasičnim in inverterskim agregatom

 

Izberimo agregat klasični vs inverter agregat

Velikost in teža

vir:portablegenerators.net
vir:portablegenerators.net

Klasični agregati so veliki in težki zaradi železnega okvirja, motorja, rezervouarja. Zato je njihova mobilnost omejena za razliko od inverterskega agregata, ki je manjši in lažji. Nekateri inverterski agregati imajo nameščena tudi koleščka in teleskopsko držalo, ki še dodatno olajša premik. Tako je teža inverterskega generatorja približno 25kg za razliko od klasičnih generatorjih, kjer se govori o cca. 50 kg in več odvisno od moči.

Čas delovanja oz. poraba

Klasični generatorji imajo večji rezervuar kot inverterski zato naj bi delovali dalj časa, kot inverterski? Trditev ne bo čisto držala pa poglejmo zakaj. Klasični generatorji delujejo pri stalnih obratih 3.600 obratov na minuto ne glede na priključene porabnike. To pomeni, da tudi poraba goriva ostaja vedno približno enaka ne glede na priklopljen porabnik. Inverterski generator za razliko od klasičnega generatorja uporablja posebno elektroniko, ki skrbi za stalen nadzor potrebne moči in jo tako stalno prilagaja potrebam, zaradi česar je veliko bolj varčen kot klasični generator. Inverterski generator porabi za do 40% manj goriva, kot klasični generator. Če si pogledamo kratek izračun bi po podatkih inverterski generator z močjo 2.800W v primerjavi s klasičnim generatorjem neprekinjene moči 2.500W porabil na dan (ob 10 urni uporabi na dan) za 11 EUR manj goriva kot klasični. To pomeni 77 EUR manj na teden oz. 330 EUR na mesec, kar vsekakor ni zanemarljiv znesek.

Največja moč

Klasične generatorje dobimo v raznih oblikah moči od 500W do več kot 50.000W. Inverter generatorji so tu omejeni, saj je fokus na mobilnosti in tihem delovanju. Zato se možne moči gibljejo od 800W do 4.000W. 

Glasnost

Glasnost, ki jo proizvajajo naprave je seveda pomembna. Malokrat na to res pomislimo, saj npr. kosilnico uporabljamo cca 2 uri, krožno žago vklapljamo po potrebi med delom, snežno frezo uporabimo tudi za nekaj ur,… Kaj pa če bi potrebovali napravo delujočo cel dan. Bi nas hrup naprave motil? Bi v prijetni tišini na vikendu želeli neka hrupnega? Zanimivo, tudi mi smo se začeli to spraševati prav ob pisanju prispevka. Dejstvo je, da klasični generator proizvaja hrup v višini približno 95dB (kar je primerljivo s kosilnico, snežno frezo,…) za razliko od inverterskega generatorja, ki proizvaja zgolj približno 55dB, kar je primerljivo z normalnim pogovorom. Za boljšo predstavo si oglejte spodnjo sliko.

nivoji hrupa naprav dB

 

Kvaliteta proizvedene napetosti

Klasični generator je običajni motor na bencin povezan z alternatorjem, ki deluje s konstanto hitrostjo in proizvedeno napetost direktno daje porabnikom. To pomeni, da napetost ni “čista” sinusna napetost vendar ima določeno stopnjo popačenja. Verjetno se vam to na prvi pogled ne zdi pomembno, vendar je. Dejstvo je, da vse več dandanašnjih naprav uporablja razne mikroprocesorje oz. zelo občutrljivo elektroniko, ki ne mara ravno prevelikih nihanj, saj lahko pride do uničenja naprave. Tu govorimo o računalnikih, telefonih, TV,… Zato v primeru uporabe klasičnih generatorjev lahko pride do uničenja teh naprav. Inverterji uporabljajo drug način proizvodnje napetosti. Inverterski generatorji najprej proizvedeno napetost pretvorijo v DC oz. enosmerno napetost in nato le to konvertirajo v AC napetost, ki je “čista” in brez popačenj (slika spodaj). Zato lahko v primeu uporabe invertersega agregata nanj priklopimo tudi občutljiveje naprave, npr. telefon (oz. polnilec za polnjenje telefona), računalnik, tv,…

 

Inverter agregat konverzija napetosti
vir:cinematography.com

 

Cena

Klasični generatorji so pri ceni vsekakor v ospredju, saj so pri primerljivi moči cenejši kot inverterski generatorji. Ne glede na to, popularnost inverterskih generatorjev zelo narašča, saj zaradi njihovih prednosti kupci ne gledajo zgolj na ceno, vendar na ostale prednosti (tišji, lažji, manjša poraba,…), ki jih le ti imajo. Vsekakor so pri odločitvi pomembni faktorji kot npr. pogostost uporabe, področje uporabe,… kar smo si pogledali v članku. Za boljši pregled vseh prednosti in slabosti smo v spodnji tabeli povzeli pregled vseh faktorjev za lažjo odločitev. 

Strnjeni pregled faktorjev za odločitev pri izbiri vrste agregata (klasični/inverter)

Primerjava inverterski proti klasičnem agregatuPogledali smo si pomemben faktor izbire najbolj pogostih tipov generatorjev za domačo uporabo in določitve potrebne moči. Glede na navedene lastnosti je tako na vas, da izberete vam ustrezen generator, v kolikor se boste seveda odločili za nakup agregata. Pri tem vam lahko pomagajo tudi testi generatorjev. V Sloveniji je področje testov generatorjev slabše pokrito oz. jih mi nismo zasledili, zato dodajamo link do nemške strani z opravljenimi testi.

 

viri:3benefitsof.com, honda, yamaha, hubpages, noisequest.com, stromerzeuger-notstromaggregate.de

Agregat je priročno orodje, katerega širina uporabnosti pa močno zavisi od moči agregata, posledične teže in cene. Zato moramo pri izbiri vedeti, za kaj vse bomo agregat uporabljali. Tako moramo biti pozorni na kar nekaj faktorjev, zato kar pričnimo s predstavitvijo glavnih faktorjev, ki jih…

Review Overview

User Rating: 4.93 ( 35 votes)

Poglejte tudi

Končen izgled uporabljenih nosilcev. Kabli in cev za zrak so priročno pospravljeni.

Pospravimo cev za stisnjen zrak, podaljšek,…

Vrtna cev, cev za stisnjen zrak, podaljški,…lahko bi še naštevali. Okoli hiše potrebujemo veliko pripomočkov, ...

Stanley Fatmax kovček

Novi kovček za orodje podjetja Stanley

Stanley je predstavil nov kovček za orodje, ki ga lahko vzamemo v izvedbi s koleščki ...

Stanley fatmax meter

Merjenje s samo eno roko – Stanley FATMAX meter

Podjetje Stanley je predstavilo novost na trgu, ki obljublja nekaj, kar gre dostikrat vsakemu domačemu ...

En komentar

  1. Točno to sem rabil. Dobro napisano. Že nekaj časa razmišljamo o agregatu,to pa je potrditev da razmišljamo v pravo smer. Sem še mersikaj novega izvedel.Hvala za super članek. Bo gotovo veliko ljudem koristil.Nam je zelo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....