Domov / Električna orodja / 8 Napotkov za uporabo namizne krožne žage

8 Napotkov za uporabo namizne krožne žage

Namizna krožna žaga omogoča veliko področje uporabe, zato jo pogosto uporabljamo. Delo z njo se nam včasih zdi zabavno, saj nam veliko olajša delo, toda zavedati se moramo tudi njene nevarnosti, zato vam v nadaljevanju predstavljamo 8 napotkov za uporabo namizne krožne žage. 

  1. Zaščitna očala – so skoraj potrebni element pri rezanju, saj zaščitijo oči pred drobnimi delci in možnimi povratnimi udarci delcev.
  2. Stojite ob strani in ne v poti rezila – namizne krožne žage so znane po povratnih sunkih. Kaj to pomeni? Ob odrezu materiala se nam lahko zgodi, da se del materiala znajde v poti rezila, ki “katapultira” le tega proti nam, zato je tu potrebna izredna pazljivost.
  3. Uporabite zaščito rezila – zaščita rezila je pomemben element, ki pa ga dosti uporabnikov odstrani, kar je izredno nevarno, zato se to tudi odsvetuje. 
  4. Povratni sunki – velika možnost je, da nam pri razrezu pride do povratnega sunka materiala zato moramo le tega zelo dobro držati med odrezom z namenskim držalom za material.
  5. Tujki ob rezilu – pomembno je, da pred vsakim zagonom naprave pogledamo ali je pri rezilu ostal kakšen konec materiala, saj ga lahko dobimo kaj hitro v glavo oz. nas le ta poškoduje.
  6. Nikoli rokavic – rokavice so lahko zelo nevarne pri uporabi namizne krožne žage, saj nam lahko žagin list “prime” del rokavice in le to povleče v rezilo, kar bi pomenilo še hujšo poškodbo.
  7. Ne sežite z roko k rezilu – Rezilo je zelo nevarno, tako odrezan material vodimo z namenskimi vodili oz. žago ugasnemo in material tako varno odstanimo. Tudi če imate oblečeno dolgo majico, lahko le to potegne v rezilo, zato pozornost ni odveč.
  8. Očistite zgornji del mize – tekom uporabe se miza umaže oz. lahko tudi malenkost rjavi, kar posledično pomeni, da materiala ne bomo morali gladko voditi mimo rezila. Poskrbite za to, da bo miza čista in ustrezno negovana.

Sledenje tem minimalnim napotkom bo prineslo vam varnejšo uporabo oz. zaščito pred poškodbami, zato jih ne pozabite. 

Želimo vam veliko veselja pri uporabi vaše namizne krožne žage. Če imate še vi kakšen napotek za domače mojstre jih kar vpišite pod komentar.

Namizna krožna žaga omogoča veliko področje uporabe, zato jo pogosto uporabljamo. Delo z njo se nam včasih zdi zabavno, saj nam veliko olajša delo, toda zavedati se moramo tudi njene nevarnosti, zato vam v nadaljevanju predstavljamo 8 napotkov za uporabo namizne krožne žage.  Zaščitna očala - so skoraj potrebni element…

Review Overview

User Rating: 4.87 ( 23 votes)

Poglejte tudi

In še iz drugega zornega kota.

Izdelajmo voziček s predalniki za v garažo, delavnico,…

Vozički s predali so vedno dobrodošli v garaži ali pa delavnici. Orodje ali pa pripomočke ...

Končen izgled uporabljenih nosilcev. Kabli in cev za zrak so priročno pospravljeni.

Pospravimo cev za stisnjen zrak, podaljšek,…

Vrtna cev, cev za stisnjen zrak, podaljški,…lahko bi še naštevali. Okoli hiše potrebujemo veliko pripomočkov, ...

Stanley Fatmax kovček

Novi kovček za orodje podjetja Stanley

Stanley je predstavil nov kovček za orodje, ki ga lahko vzamemo v izvedbi s koleščki ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....