Domov / Napeljava in vezave / Pravi upor in baterija za LED projekt

Pravi upor in baterija za LED projekt

pravi upor za LED projektNe malokrat se znajdemo pred dejstvom, da imamo pred seboj nekaj led diod, katere pa ne moremo priklopiti direktno na nek enosmerni izvor napetosti, saj je napetost izvora višja, kot obratovalna napetost LED diod oz. izvor je napetosti 12 V (npr. avto akumulator, napajalnik,…), mi imamo pa dve LED diodi, ki delujeta na napetosti 2 V. Kaj sedaj? Če bi jih priklopili direktno na izvor bi jih nedvoumno uničili, tako si poglejmo kaj moramo narediti, da bo LED projekt uspešen. 

“Anatomija” LED diode

Za izhodišče si na kratko poglejmo anatomijo led diode (spodnja slika). LED dioda je sestavljena iz LED “čipa”, ki ga povezujejo priključne nogice ter ohišja led diode. Glavno, kar si morate zapomniti za delovanje LED diode glede na to, da deluje na enosmerno napetost, je poleg ustrezne obratovalne napetosti tudi ti, kako jo priklopimo + in -. Na spodnji sliki lahko lepo vidite glavne vizualne indikatorje, ki so, da ima anoda oz. +  daljšo “nogico” za priklop kot katoda oz. -, ter da ima katoda na ohišju LED diode ohišje “pobrušeno” oz. ravno tam kjer je – (glej spodnjo sliko).

LED podrobnosti diode katoda in anoda

 

Vezave LED diode 

Poznamo serijsko vezavo in vzporedno vezavo. 

Serijska vezava LED diod

LED diode serijska vezava

Pri serijski vezavi so LED diode priključene zaporedno v vezavo, kar pomeni, da se napetosti posameznih LED diod seštevajo, tok pa ostaja isti. To pomeni, če imamo v vezavi dve LED diodi z obratovalno napetostjo 2 V, seštejemo vrednost, kar bi pomenilo da bi za normalno obratovanje potrebovali napetostni izvor 4 V. Če povežemo zaporedno 6 LED diod z obratovalno napetostjo 2V tako v primeru 12V izvora napetosti ne bi potrebovali upora, saj dosežemo potrebno napetost.

Slabost te vezave je, da če ena dioda pregori nobena ne bo delala do zamenjave pregorele LED diode.

Vzporedna vezava LED diod

LED diode vzporedna vezava

Vzporedna vezava je ravno obratna logika, kot pri serijski. Tu seštevamo tokove posamične LED diode oz. porabnika. V primeru vezave več diod, ki potrebujejo za delovanje 2V napetost bomo tako vedno potrebovali 2V. Razlika je tako v tokovih. Če imamo tako npr. dve led diodi povezani vzporedno, ki imajo nazivni tok 20mA to pomeni, da bo naš tokokrog deloval z nazivnim tokom 40mA.

Dobra stran te vezave je, da lahko posamična LED dioda pregori in bodo ostale delovale dalje, slabost pa, da tovrstna vezava deluje pod višjem tokom, kar pomeni, da se nam bo baterija hitreje izpraznila.

Izračun porabe baterije glede na vezavo

pogled moči baterijeSedaj, ko ste našli ustrezni upor za vašo vezavo, si lahko izračunate tudi, koliko časa bo vaš projekt z baterijami, ki ste jih izbrali, tudi deloval.

Kot primer lahko vzamemo desno sliko baterije na kateri je navedena moč oz. kapaciteta je 2700 mAh. To bi pri našem primeru vzporedne vezave, kjer je bil nazivni tok 40mA pomenilo, da bodo LED diode svetile cca. 65h v primeru, da bodo baterije popolnoma napolnjene in pri idealnih pogojih. 

 

LED projekti so izredno zanimivi in njihov efekt v prostoru, avtu,… je izjemen, zato vam želimo veliko uspehov pri vašem projektu. V primeru dodatnih vprašanj nas pa seveda kontaktirajte.

Ne malokrat se znajdemo pred dejstvom, da imamo pred seboj nekaj led diod, katere pa ne moremo priklopiti direktno na nek enosmerni izvor napetosti, saj je napetost izvora višja, kot obratovalna napetost LED diod oz. izvor je napetosti 12 V (npr. avto akumulator, napajalnik,...), mi imamo pa dve LED diodi,…

Review Overview

User Rating: 4.4 ( 51 votes)

Poglejte tudi

Naprava za prezračevanje trate omogoča optimalno delo na večjih površinah.

Vzdrževanje prezračevalnika trate

Pomlad in jesen je čas, ko se lahko lotimo prezračevanja trate. Prezračevanje trate omogoči trati ...

In še iz drugega zornega kota.

Izdelajmo voziček s predalniki za v garažo, delavnico,…

Vozički s predali so vedno dobrodošli v garaži ali pa delavnici. Orodje ali pa pripomočke ...

Vodnik do nakupa visokotlačnega čistilca

Kot pri ostalih napravah je področje visokotlačnih čistilcev zelo dobro pokrito, kar je po eni ...

2 komentarja

  1. Dobri kalkulatorji. Sem pa začetnik in me zanima ker imam dve led diodi, ki delujeta na 3,3 V pa bi jih rad povezal na AA klasične baterije?

    • Zaporedno boste morali povezati tri AA baterije, saj posamična baterija odda pri polni bateriji 1,2 V. Led diodi pa v vzporedno vezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....