Domov / Napeljava in vezave / Super ozvočenje v avtu – Domači Mojster v akciji

Super ozvočenje v avtu – Domači Mojster v akciji

vezava avto akustikeDandanašnji avtomobili imajo že bolj ali manj serijsko vgrajen avtoradio, kar večini uporabnikom zadostuje. Ko pa želimo naš avdio sistem malo po domače “priviti”, se nam pa dostikrat zgodi, da slišimo popačene visoke tone in pomanjkanje nizkih tonov. To pomanjkanje celostnega spektra reprodukcije za glasbene navdušence seveda ne zadostuje, zato si poglejmo, kaj bi lahko spremenili, da bomo uživali v našem avtu ob poslušanju naše najljubše glasbe. Seveda, ko se ustavimo pri cenah, lahko rečemo da tu ni omejitev, zato si bomo tu ogledali neko srednjo pot, ki zadovolji s svojim spektrom obenem pa ohrani celostni izgled vozila.

Kaj potrebujem?

Vsak avdio sistem je sestavljen iz Avtoradia na katerega so priklopljeni zvočniki. Avtoradio ima svoj ojačevalec, ki pa za močnejše zvočnike ne zadošča, zato potrebujemo ojačevalec, ki ga priklopimo na činč izhode avtoradia (oz.pretvornik) in nato iz ojačevalca “poganjamo” naš močnejši zvočniški sistem.

V našem projektu bomo ohranili obstoječ avtoradio, saj želimo ohraniti “originalni” izgled. Priklopili bomo ojačevalec s katerim bomo “poganjali” sprednji zvočniški sistem in nizkotonec oz. subwoofer v prtljažniku vozila.

Tako bomo potrebovali:

  • ojačevalec
  • sprednji zvočniški sistem
  • nizkotonec in ohišje
  • napajalni kabel in varovalko
  • kabel za zavočnike
  • činč kabel
  • kondenzator
  • razni priključni pribor za kable

Kot ste verjetno opazili bomo poleg osnovnega potrebnega materiala uporabili tudi kondenzator. Kondenzator služi kot “hranilnik” napetosti, ki jo vaš ojačevalec potrebuje ob reprodukciji nizkih tonov. Ojačevalci potrebujejo napetost tako ob momentu reprodukcije nizkega tona, kjer kondenzator nadomesti tisto pot oz. pomanjkanje možnosti takojšnje potrebe po napetosti. Zato se kondenzator poveže v napeljavo karseda blizu ojačevalca. Tako bo ojačevalcu nudil takojšnjo potrebno moč, ki jo le ta tudi potrebuje.

Naš izbor v projektu

Kako izbrati ustrezni napajalni kabel

Ko smo izbrali naš ojačevalec in zvočnike, pogosto pozabimo na ustrezen napajalni kabel, ki je poleg omenjenega ena izmed najpomembnejših točk. Zakaj? V primeru, da izberemo neustrezen kabel oz. premajhen premer bo naš sistem deloval slabše kot bi lahko, obenem pa lahko z neustreznim kablom tudi povzročimo požar, če izberemo premočno varovalko glede na kabel,… zato moramo tu paziti, da izberemo primeren kabel za naš sistem.

Sedaj, ko imate vaš sistem, enostavno vnesite podatke v spodnji kalkulator, ki vam bo pomagal pri izboru na podlagi spodnje tabele za končni izbor.

Ko imate predvideno porabo vašega sistema, izberete ustrezen kabel glede na spodnjo tabelo. Spodnji podatki so izračuni, zato je najbolje, da se posvetujete s svojim prodajalcem. 

tabela debeline kabla za avto akustiko

 

Izdelava ohišja in inštalacija v avto

Vsekakor zanimiv vikend projekt, ki razveseljuje vsak sleherni dan, ko se usedemo v vozilo. Veliko uspeha vam želimo pri vašem projektu.

Dandanašnji avtomobili imajo že bolj ali manj serijsko vgrajen avtoradio, kar večini uporabnikom zadostuje. Ko pa želimo naš avdio sistem malo po domače "priviti", se nam pa dostikrat zgodi, da slišimo popačene visoke tone in pomanjkanje nizkih tonov. To pomanjkanje celostnega spektra reprodukcije za glasbene navdušence seveda ne zadostuje, zato…

Review Overview

User Rating: 4.64 ( 37 votes)

Poglejte tudi

Naprava za prezračevanje trate omogoča optimalno delo na večjih površinah.

Vzdrževanje prezračevalnika trate

Pomlad in jesen je čas, ko se lahko lotimo prezračevanja trate. Prezračevanje trate omogoči trati ...

In še iz drugega zornega kota.

Izdelajmo voziček s predalniki za v garažo, delavnico,…

Vozički s predali so vedno dobrodošli v garaži ali pa delavnici. Orodje ali pa pripomočke ...

Vodnik do nakupa visokotlačnega čistilca

Kot pri ostalih napravah je področje visokotlačnih čistilcev zelo dobro pokrito, kar je po eni ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....