Domov / Električna orodja / Vodnik do nakupa visokotlačnega čistilca

Vodnik do nakupa visokotlačnega čistilca

Pištola za peno
Pištola za peno (vir: avtoglym)

Kot pri ostalih napravah je področje visokotlačnih čistilcev zelo dobro pokrito, kar je po eni strani dobro po drugi imamo pa več izbire in posledično dilemo za kateri visokotlačni čistilec se odločiti. Na splošno se visokotlačni čistilci razlikujejo po parametrih, kot npr. moč (PSI), pretoku vode, načinu delovanja, obliki,…

 

Za kaj sploh lahko uporabljamo visokotlačni čistilec?

visokotlačni čistilec
visokotlačni čistilec (vir:ehow)

Uporaba visokotlačnih čistilcev se nam zdi skoraj brez omejitev. So od 10 do 50 krat močnejši kot običajni vodni curek obenem pa porabijo do 80% manj vode.

Najpogostejša področja uporabe za pranje so :

  • avtomobili in motorji,
  • avtodomi in prikolice,
  • kolesa,
  • vrtno orodje,
  • vrtno pohištvo,
  • ograje, balkoni in poti,
  • zunanje stopnice,
  • bazeni,
  • fasada hiše,

Izbira

Bencinski visokotlačni čistilec
Bencinski visokotlačni čistilec (vir:presure washercritics)

Na splošno ločimo visokotlačne čistilce glede na delovanje na električne in bencinske visokotlačne čistilce. Slednji se običajno uporabljajo v največji meri za industrijsko uporabo. V tem prispevku se bomo tako osredotočili na električno napajane visokotlačne čistilce. 

Pri uporabi električnih visokotlačnih čistilcev obvezno pazimo na ustrezno zavarovanje pred električnim udarom, tako da pred uporabo preverimo brezhibnost električnega vodnika. Obenem dosti proizvajalcev odsvetuje uporabo podaljškov, saj lahko pride na mestu priklopa obeh kablov do vdora vode in posledičnega udara napetosti.

 

Moč visokotlačnega čistilca

Visokotlačne čistilce lahko razdelimo po njihovi moči v razrede, kar prikazuje spodnja tabela. Kot razvidno iz tabele se moči gibljejo od nekje 1500 PSI oz. 100 bar in nad 3300 PSI oz. 230 bar. Boljši visokotolačni čistilci za pretežno domačo uporabo se lahko ponašajo z močjo nekje do 2800 PSI oz. 190 bar, kar vsekakor več kot zadostuje za povprečnega Domačega Mojstra. Vse kar je močneje je običajno namenjeno za industrijsko uporabo, saj je moč tako izdatna, da po našem mnenju v domači uporabi le malokrat najdemo uporabno vrednost za tako moč. 

tabela moči visokotlačnih čistilcev po razredih2

 

 

 

Obratovanje s toplo vodo proti mrzli vodi

Elektirčni visokotlačni čistilec
Elektirčni visokotlačni čistilec (vir:presure washercritics)

 

Visokotlačni čistilci, ki delujejo na toplo vodo imajo v napravi “bojler”, ki pred izpustom vode pod visokim pritiskom iz “pištole” ven le to tudi segreje. To pomeni, da morajo imeti tovrstni čistilci močnejše motorje in so tudi dražji. Prednost tople vode je poraba čistila, saj s toplo vodo lažje odstranimo mastne in trdovratne madeže. Ker pa so tovrstni čistilci dražji in običajno namenjeni bolj profesionalni uporabi le te malokrat srečamo pri Domačem Mojstru doma.

 

Moč čiščenja glede na površino 

Dejstvo je: močnejši kot je naš visokotlačni čistilec ter boljši pretok ima, hitreje opere obdelovalno površino. Tu se naslonimo na podatek o površinski moči obdelave oz. m2/h. Preprosto nam podatek pove koliko površine bomo lahko oprali v uri dela z našim visokotlačnim čistilcem. Na tem mestu se morate vsekakor vprašati zakaj vse boste vaš visokotlačni čistilec uporabljali, saj seveda večja površinska moč pomeni tudi dražjo napravo. Če bomo uporabljali visokotlačni čistilec zgolj za čiščenje avta ter priložnostno čiščenje vrtne garniture tu ne boste potrebovali visokih vrednosti površinske moči vendar nekje do 40 m2/h. Če pa boste uporabljali vaš visokotlačni čistilec tudi za čiščenje večjih površin poti, ograj, stopnišč,… pa že poglejte večje vrednosti. Verjetno si boste sedaj mislili ah, saj bom pa kasneje končal ampak razlika ni tako očitna. Dejstvo je, da podatek ni tako zanemarljiv, saj visokotlačni čistilci delujejo pod veliko obremenitvijo, kar pomeni, da se motor segreva,…in je tako dobro narediti premor vsakih cca 45 minut, da se naprava ohladi, saj jo drugače lahko uničimo oz. bo hitreje prišlo do nedelovanja. To pomeni, da bomo z napravo, ki ima nižjo površinsko moč manj naredili v eni uri in poleg tega naredili še premor, ki bo terjal še določen del našega časa (premor je v vsakem primeru, samo z močnejšo napravo bomo več naredili v eni uri).

Visokotlačni čistilnik Kärcher
Visokotlačni čistilnik Kärcher (vir: Kärcehr)

Možnosti in pripomočki

Vsak proizvajalec ima določene nadgradnje oz. tehnike katere moramo pred nakupom preveriti in razmisliti o njihovi smiselnosti za našo uporabo. Vsekakor možnosti, kot npr. dodatno hlajenje motorja je nam smiselno,….

Pripomočki so del, kjer običajno na začetku marsikdo privarčuje, nato pa dodatno kupuje. Premislite kaj potrebujete in poskusite le to kupiti v paketu, saj boste običajno tako dosegli boljšo ceno. Tu seveda nastopi tudi pomembnost proizvajalca našega visokotlačnega čistilca, saj imajo različni seveda tudi različne možnosti priključkov. Tu je seveda po našem mnenju daleč v ospredju še vedno podjetje Karcher, ki nudi največ različnih priključkov za njihove visokotlačne čistilce, ki poleg običajnih nudijo tudi priključek za čiščenje cevi, poseben nastavek za penjenje,…

Povzetek prispevka v sliki 

tabela uporabe visokotlačnih čistilcev glede na moč

Testi posamičnih naprav

Na spletu najdemo kar nekaj testov visokotlačnih čistilcev, zato v nadaljevanju podajamo nekaj povezav, saj verjamemo, da vam bo tako izbira še lažja. 

Verjamemo, da bo sedaj vaša izbira lažja, saj smo razjasnili nekaj pojmov za ustrezen izbor. Vsekakor pa delite z nami izkušnje, ki jih imate vi.

Kot pri ostalih napravah je področje visokotlačnih čistilcev zelo dobro pokrito, kar je po eni strani dobro po drugi imamo pa več izbire in posledično dilemo za kateri visokotlačni čistilec se odločiti. Na splošno se visokotlačni čistilci razlikujejo po parametrih, kot…

Review Overview

User Rating: 4.46 ( 50 votes)

Poglejte tudi

Stanley Fatmax kovček

Novi kovček za orodje podjetja Stanley

Stanley je predstavil nov kovček za orodje, ki ga lahko vzamemo v izvedbi s koleščki ...

Stanley fatmax meter

Merjenje s samo eno roko – Stanley FATMAX meter

Podjetje Stanley je predstavilo novost na trgu, ki obljublja nekaj, kar gre dostikrat vsakemu domačemu ...

super ozvočenje v avtu

Super ozvočenje v avtu – Domači Mojster v akciji

Dandanašnji avtomobili imajo že bolj ali manj serijsko vgrajen avtoradio, kar večini uporabnikom zadostuje. Ko ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....