Sedaj, ko smo zaključili z izdelavo nadstreška in je naša terasa pod streho, se lahko lotimo izdelave letne kuhinje. Željena kuhinja bo velikosti dolžina 2,5m x višina 0,9m x globina 0,7m. Kuhinjo bomo izdelali iz siporexa oz. porobetonskih zidakov, ki se zelo enostavno režejo, lepijo in postopek izdelave vsekakor pohitrijo. Izdelave kuhinje se bomo lotili tako, da bomo na začetku pomerili in začrtali lokacijo naše kuhinje. Nato se bomo lotili postavitve talne zaščite pred vlago. Ko smo priprave zaključili se lotimo postavitve spodnjega dela kuhinje, ki bo izdelan iz siporexa debeline 5cm. Zapomnimo si, da moramo pri postavitvi siporex namočiti zaradi potrebnega postopka sušenja, ki ne sme biti prehiter (vzemite vedro vode in večjo gobo s katero navlažite “zidak”). Po postavitvi osnove se lotimo postavitve sten naše kuhinje, ki bo omogočala postavitev žara in dveh omaric z vratci in ključavnico. Nato se lotimo postavitve zgornjega dela kuhinje iz 5cm siporexa, ki jih postavljamo tako, da se stiki križajo. Obenem vzporedno s tem postopkom izvajamo tudi armiranje zidakov, saj si želimo trdno kuhinjo s katero vrsto let ne bomo imeli težav ali potrebe po popravkih.
• Porobetonski zidaki debeline 10 cm • Porobetonski zidaki debeline 5 cm • Lepilo za porobetonske zidake • Gumijasta zaščita za zidanje • Armirna mrežica
• tapetniški nož – olfa nož • vodna tehtnica • pisalo • meter • gumijasto kladivo • električni vrtalnik z nameščenim mešalnim nastavkom za mešanje lepila za porobeton • ročna žaga za rezanje porobetosnkih zidakov • gladilka • zidarska žlica oz. “kela” • vedro
Po končanem postopku pustimo, da se kuhinja posuši, kar nam pride zelo prav, saj se moramo malo spočiti, da si naberemo moči za nadaljevanje projekta. Tako zaključujemo postavitev letne kuhinje in nadaljujemo s polaganjem ploščic po terasi in kuhinji, za katero smo si izbrali videz kamna. Za zaključek pa še montaža našega žara in seveda obvezni test delovanja. Ne spreglejte nadaljnjih delov izvedbe terase.
Tudi sam se pripravljam na izdelavo letne kuhinje zato me zanima ali ste zgornji del tudi armirali? Zelo dober članek.
Matej