Domov / Razsvetljava / Ultimativni vodnik do poznavanja varčne razsvetljave s kalkulatorjem

Ultimativni vodnik do poznavanja varčne razsvetljave s kalkulatorjem

Ste se morda že kdaj vprašali, koliko privarčujete z zamenjavo navadne žarnice z varčno glede na višjo začetno ceno? Ko ste se odločili za zamenjavo ste verjetno tudi že ugotovili, da so sedaj te žarnice navedene z manjšo močjo (manj vatov – W), vendar niste točno vedeli katero izbrati? Verjetno se vam je porajalo še kakšno vprašanje, zato bomo poskušali v tem prispevku razložiti osnove poznavanja, uporabe in preračuna stopnje varčevanja z zamenjavo navadne z energijsko varčnejšo žarnico. 

Katero vrsto grla (vznožek žarnice) potrebujem?

Na tržišču je veliko različnih tipov žarnic in posledične uporabe le teh. Na embalaži v trgovini boste zasledili okrajšave, ki pa vam ne bodo veliko pomagale če ne boste vedeli, katero točno potrebujete. Zato vam spodnja slika nazorno prikazuje različne tipe, ki so najpogostejši. Enostavno vzemite ven vašo žarnico, ki jo želite zamenjati in jo primerjajte s tabelo. Tako boste točno vedeli katero okrajšavo boste v trgovini iskali. 

Vrste grla žarnic

Manjša različica E27 navoja, ki je oznake E14, se uporablja v manjših lučeh kot npr. nočni lučki, razsvetljavi v sanitarijah in podobno. Pri izboru poglejte na žarnici tudi obratovalno napetost (običajno 220v ali 12v).

Izbor oblike žarnice

Na trgu je veliko različnih oblik žarnic. Pri izbiri žarnice moramo vedeti, kaj želimo z žarnico osvetliti. V primeru, da želimo splošno razsvetljavo v prostoru ali nad jedilno mizo, vzamemo žarnico, ki razprši svetlobo po prostoru (glej slike). Če želimo osvetliti sliko oz. določeno področje se poslužimo uporabe reflektorja ali t.i. spot žarnice,…

Led žarnica
Led žarnica/sijalka
CFL žarnica
CFL žarnica/sijalka

 

 

 

 

 

 

 

Spot LED žarnica
Spot LED žarnica/sijalka
Spot LED žarnica
Spot LED žarnica/sijalka

 

 

 

 

 

 

 

Razne študije, ki se pojavljajo na internetu, kažejo na to, da se LED oblike žarnic vedno bolj in bolj uveljavljajo, saj ugotavljajo, da se tekom življenjske dobe pri CFL žarnicah pojavljajo izpadi dela moči žarnice ali pa celo tudi hitrejša odpoved žarnice (pogosto vklapljanje in izklaplanje žarnic), kot predvideno glede na navedbo proizvajalca. Vsekakor je pa cenovna razlika trenutno še v prid CFL, kar pomeni, da bo nekaj časa še vedno aktualnejša izbira uporabnikov (vir: PopularMechanichs) .

Kakšno svetilnost moram izbrati?

Na začetku prispevka smo se spraševali, kakšno svetilnost morajo sedaj nove žarnice imeti, da nadomestijo našo obstoječo razsvetljavo. Dejstvo je, da smo bili vsa leta navajeni uporabe in seveda nakupa 40, 60, 100W žarnic, sedaj pa? Za lažje razumevanje imate spodaj sliko s katero si lahko pomagate pri zamenjavi vaše žarnice.

svetilnost izbor žarnice
Izbor žarnice glede na svetilnost. Glede na sedanjo moč žarnice v W-vatih lahko v tabeli pogledate predviden ekvivalent obstoječi. Obenem vzporedno prikazana tudi stopnja svetilnosti v lumnih. Vir: European Commision.

Kakšna naj bo barva svetlobe žarnice?

Dandanes seveda ob tako velikem izboru žarnic pride tudi do velikega izbora barve svetlobe, ki jo le te tudi oddajajo. Če želimo zamenjati našo staro žarnico na žarilno nitko, smo navajeni rumenkaste svetlobe. Barva oz. temperatura svetlobe se meri v Kelvinih. V našem primeru rumene svetlobe se pogovarjamo o približno 2.700K oz. topla svetloba (WW- warm white). Ponudba pa sedaj seveda nudi NW – natural white/natur bela (3.000K), CW – cold white/hladna bela (4.000K). Seveda je odločitev na vas kaj boste izbrali, smo pa pripravili nekaj slik za lažjo odločitev.

Izbor temperature svetlobe
Izbor temperature svetlobe. WW – topla bela cca 2.700K, NW – natur bela cca.3.000K, CW – hladna bela cca. 4.000K.

 

Ali se mi zamenjava z varčno žarnico izplača?

Vsekakor se moramo pri tem vprašanju dotakniti tudi tematike, kje bomo to žarnico uporabljali? Seveda se nam bodo stroški hitreje povrnili, če žarnico uporabljamo pogosto, kot npr. v dnevni sobi, stranišču, jedilnici,… Kakšen je začetni strošek žarnice? Kot vemo so trenutno LED žarnice najbolje varčne, vendar so tudi najdražje, zato moramo razmisliti ali bomo uporabili LED ali se raje odločimo še vedno za CFL obliko žarnice (energijsko varčne – vizualni izgled spirale ali pa paličaste oblike). S tem namenom tudi spodaj prikazujemo sliko stopnje varčevanja posamične vrste žarnic.

Primerjava različnih vrst žarnic
Primerjava različnih vrst žarnic. Kot vidimo so CFL (številka 4) in LED (številka 5) žarnice trenutno najbolj varčna oblika trenutno. Predvideva se, da lahko povprečno gospodinjstvo privarčuje cca. 15% na stroških elektrike za razsvetljavo oz. 25 – 40 EUR na leto odvisno od velikosti gospodinjstva. Vir: European Commision.

Sedaj smo spoznali nekaj teorije, najboljša je pa seveda vedno praksa. Vsekakor lahko zaključimo, da so varčne žarnice prava pot k znižanju našega računa za elektriko ter CO2 izpusta. Je pa tu važna tudi začetna investicija žarnic, čas uporabe na dan, pričakovana življenjska doba žarnic,… zato smo vam pripravili enostaven excelov pripomoček za izračun povrnitve investicije,… 

Prenesi
Prenesite si kalkulator povrnitve investicije v varčne žarnice.

 

Ste se morda že kdaj vprašali, koliko privarčujete z zamenjavo navadne žarnice z varčno glede na višjo začetno ceno? Ko ste se odločili za zamenjavo ste verjetno tudi že ugotovili, da so sedaj te žarnice navedene z manjšo močjo (manj vatov - W), vendar niste točno vedeli katero izbrati? Verjetno…

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 55 votes)

Poglejte tudi

Naprava za prezračevanje trate omogoča optimalno delo na večjih površinah.

Vzdrževanje prezračevalnika trate

Pomlad in jesen je čas, ko se lahko lotimo prezračevanja trate. Prezračevanje trate omogoči trati ...

In še iz drugega zornega kota.

Izdelajmo voziček s predalniki za v garažo, delavnico,…

Vozički s predali so vedno dobrodošli v garaži ali pa delavnici. Orodje ali pa pripomočke ...

Vodnik do nakupa visokotlačnega čistilca

Kot pri ostalih napravah je področje visokotlačnih čistilcev zelo dobro pokrito, kar je po eni ...

4 komentarji

  1. Končno pameten prispevek na temo varčnih žarnic. Hvala….nadaljujete tako 🙂

  2. Se strinjam. Ravno sedaj menjujemo tako ravno prav za orijentacijo.

  3. Super kalkulator.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....