Domov / Opazili smo / Vodnik do nakupa akumulatorskega vrtalnika

Vodnik do nakupa akumulatorskega vrtalnika

Oglejte si tudi film na youtube.comVsak domači mojster je slejkoprej postavljen pred dejstvo izbora ustreznega akumulatorskega vrtalnika, ki mu bo omogočal uresničitev zastavljenih projektov. Proizvajalcev in modelov je na trgu zelo veliko, zato je izbor še toliko težji. Dejstvo pa je, da je akumulatorski vrtalnik eno izmed najpomembnejših orodij, ki jih potrebujemo, zato si poglejmo na kaj moramo biti pozorni pri izboru primernega akumulatorskega vrtalnika, ki nas bo še dolgo spremljal pri projektih, ki si jih bomo zastavili.

V nadaljevanju si poglejmo ključne faktorje na katere moramo biti pri našem izboru pozorni. Osredotočili se bomo samo na pomembnejše, ki jih domači mojster pri izboru ne bi smel spregledati.

Napotki za izbiro vašega akumulatorskega vrtalnika

 

ena domači mojster Najprej moramo vedeti, katera so naša najpogostejša opravila, ki jih bomo z vrtalnikom delali. Če je to priložnostno obešanje ogledala ali česa podobnega seveda za to ne potrebujemo vrtalnika, katerega cena se giblje okoli 200 EUR. V tem primeru se lahko odločimo za cenejše možnosti za cca. 80 EUR ali po potrebi namenski vrtalnik raje najamemo oz. si ga sposodimo. Če pa bomo opravljali razne večje obnove in opravljali redna dela okoli hiše, kjer potrebujete močnejše in vzdržljivo orodje, se pa raje pomikajmo k vrtalnikom kot npr. Makita BHP453 (cena cca. 200 EUR) in seveda tudi dalje po cenovni lestvici.

 

dva domači mojster Kategorije vrtalnikovPoznamo običajne vrtalnike, ki nudijo možnost vrtanja in vijačenja vijakov ter kombi vrtalnike, ki poleg omenjenega nudijo še možnost vibracijskega vrtanja za vrtanje v betonsko steno,… Kombi vrtalniki so seveda bolj vsestranski, so pa seveda tudi dražji, zato moramo razmisliti ali kombi vrtalnik pri naših običajnih opravilih potrebujemo. 

 

tri domači mojster Baterija

Makita akumulatorski vrtalnik
vir:amazon.de

Na tržišču imamo sedaj kar nekaj možnosti, zato lahko rečemo, da je pri bateriji običajno načelo: večja je boljša (večja napetost in kapaciteta); priporočali bi Li-ion tip baterije. Povedano drugače, višja kot je obratovalna napetost vrtalnika, močnejši ponavadi tudi je (trenutno bi se odločili za 18v baterijo). Večjo kapaciteto, kot baterija ima (Ah), dlje časa bo vrtalnik delal med posamičnimi polnjenji (zadovoljiva kapaciteta pri dveh baterijah je 1,5Ah seveda pa se je vedno bolje odločiti za več, kar pa podraži naš nakup). Pomembno je tudi, ali dobite pri vrtalniku dve bateriji ali eno. Če boste izbrali vrtalnik, ki ima dve bateriji je to vsekakor dobro, saj boste med polnjenjem ene lahko z drugo nadaljevali vaše delo.

 

štiri domači mojster Vrtilni moment, glava vrtalnika, izbor hitrostiPoglejte število nastavitev vrtilnega momenta. Večje, kot je število, bolj “fino” boste lahko nastavili vaš vrtalnik za delo, ki ga boste opravljali (npr. ugrez vijaka v leseni tram, vijačenje mavčnih plošč,…). Poglejte, da ima vrtalnik hitro vpenjalno glavo  (večina vrtalnikov na tržišču to možnost ima) in kakšen razpon vpenjalna glava ima (npr. od 1,5mm do 10 ali 13mm). Večji kot je razpon bolj vsestranski vrtalnik je, seveda je pa običajno tudi dražji. Običajno imajo vrtalniki razpon do 10mm kar pomeni, da bomo lahko vanj vstavili npr. sveder maksimalne debeline oz.premera 10mm. Poglejte karakteristike vrtilnega momenta. Če boste npr. vijačili daljše vijake v lesene tramove, boste potrebovali tudi ustrezno moč za izvedbo tega (npr. 42nM). Večina vrtalnikov ima sedaj tudi možnost nastavitve dveh stopenj hitrostnih razponov, kjer je višja stopnja za vrtanje lukenj v steno (hitro vrtanje), druga pa počasnejša za vijačenje vijakov, pri čemer imamo pa tudi večjo moč oz. boljši vrtilni moment (to se lepo opazi ko gre baterija k koncu, ko lahko s počasno hitrostjo še vedno zaključimo vijačenje tistega zadnjega vijaka pred polnitvijo baterije, če smo imeli pred tem nastavljeno na hitrejši nastavitvi ali pa pri vijačenju večjih vijakov, ko na hitri nastavitvi vrtalniku zmanjka “sape”, zato premaknemo nastavitev na počasnejšo hitrost).

 

pet domači mojster Lega v rokiMorda se  sliši smešno, samo verjemite, vi se morate počutiti dobro, ko držite vrtalnik v roki, saj boste z njem opravili kar nekaj dela. Zato ne oklevajte in poskusite orodje pred nakupom, saj vas bo spremljalo še nekaj časa.

 

Pogledali smo si ključne postavke na katere je dobro biti pri izboru akumulatorskega vrtalnika pozoren. Kot omenjeno, je možnosti veliko, zato razmislimo kaj res potrebujemo in  to kupimo, da kasneje ne bomo razočarani. 

Vsak domači mojster je slejkoprej postavljen pred dejstvo izbora ustreznega akumulatorskega vrtalnika, ki mu bo omogočal uresničitev zastavljenih projektov. Proizvajalcev in modelov je na trgu zelo veliko, zato je izbor še toliko težji. Dejstvo pa je, da je akumulatorski vrtalnik eno izmed najpomembnejših orodij, ki jih potrebujemo, zato si poglejmo…

Review Overview

User Rating: 4.44 ( 10 votes)

Poglejte tudi

Naprava za prezračevanje trate omogoča optimalno delo na večjih površinah.

Vzdrževanje prezračevalnika trate

Pomlad in jesen je čas, ko se lahko lotimo prezračevanja trate. Prezračevanje trate omogoči trati ...

Stanley Fatmax kovček

Novi kovček za orodje podjetja Stanley

Stanley je predstavil nov kovček za orodje, ki ga lahko vzamemo v izvedbi s koleščki ...

Stanley fatmax meter

Merjenje s samo eno roko – Stanley FATMAX meter

Podjetje Stanley je predstavilo novost na trgu, ki obljublja nekaj, kar gre dostikrat vsakemu domačemu ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

zavihek

Ne zamudite naslednjega prispevka na Domači Mojster!

  • Gradnja in bivanje
  • Okolica in vrt
  • Zanimiva orodja na spletu
  • Napeljava in razsvetljava
  • Tehnika in orodje
  • Novice za domače mojstre
  • in še več....